Materiaalit

METALLIEN LASERMERKKAUS

Metallit sopivat hyvin lasermerkkaukseen, etenkin pinnoitettuina. Kaivertamalla tehty merkkaus tuo laserin edut selvästi esiin kovaan kulutukseen joutuvissa työkaluissa.

Teräs (ns musta teräs)

Teräs – etenkin pinnoitettu teräs – sopii hyvin lasermerkkaukseen. Varsinkin kromattu tai sinkitty teräs mahdollistavat erittäin selvien merkintöjen tekemisen. Kromipinnan alla on yleensä jotain muuta materiaalia, esimerkiksi kuparia tai nikkeliä, joiden väri tulee selvästi esiin. Rajoittavan tekijänä on tällöin mahdollinen korroosio. Myös pinnoittamattomiin teräksiin saadaan merkintä vaivatta, mutta sen kontrasti ja siten luettavuus saattaa jäädä huonoksi. Laserkaiverrus tuottaa kuitenkin erittäin kestäviä merkintöjä ja niitä tehdään usein työkaluihin.

Ruostumaton ja haponkestävä teräs

Ruostumattomien ja haponkestävien terästen lasermerkkaus onnistuu vaivatta. Ainetta poistettaessa merkkauksen jälki on yleensä tumma ja hyvin luettavissa. Terästä voidaan myös kiillottaa, tai tehdä siihen oksidien avulla ruskehtavia merkintöjä (hyvä kontrasti).
Hieman erikoisempi merkkausjälki saadaan, kun merkattavien kirjainten keskiosasta tehdään hiekkapuhallusta muistuttava ja reunoista mustia.

Alumiini

Paras jälki saadaan värikkääksi anodisoituun alumiiniin, jolloin kontrasti pinnan ja kiiltävän perusaineen välillä muodostuu suureksi. Musta eloksointi mahdollistaa erityisen selkeät merkinnät ja sitä käytetäänkin mm sotilastekniikassa.
Koneiden tekniset tiedot (konekilvet) merkataan usein anodisoituun alumiiniin paitsi värien, myös hyvän kontrastin vuoksi. Jotkut värit (vihreä, sininen) eivät kuitenkaan kestä UV-säteilyä.
Käsittelemättömän alumiinin merkkausjälki on yleensä hieman huonommin erottuva.

Värimetallit kupari, messinki ja hopea

Kuparin ja hopean merkintä laserilla on mahdollista, mutta muuta työtä vaativampaa ja edellyttä sopivien laitteiden käyttöä. Ongelmana on, että kirkkaasta pinnasta säde heijastuu takaisinpäin, joka on kompensoitava käyttämällä tehokkaita laitteita.Metalli höyrystyy ja saattaa tehdä merkkauksen ympärille huntumaisen jäljen, joka voidaan poistaa pyyhkimällä. Värimetalleilla pinnoitettujen tuotteiden merkkaus on vaativaa, koska pintametalli ja pohjametalli käyttäytyvät eri tavoin.

Titaani

Titaania voidaan merkata joko poistamalla materiaalia tai muuttamalla titaanin väriä. Titaaniin saadaan aikaan useita eri värejä, mutta merkkausjälki ei kuitenkaan ole aivan yhtä kestävä, kuin ainetta poistamalla aikaansaatu merkintä.

MUOVIN LASERMERKKAUS

Muovit ovat aina erilaisia seoksia, joiden ominaisuudet poikkeavat toisistaan voimakkaastikin. Esimerkiksi sama muovilaatu eri värisenä käyttäytyy lasersäteen edessä usein eri tavalla. Etenkin valkeat ja kirkasväriset muovituotteet vaativat koemerkkausten tekoa. Muovien merkattavuutta voidaan myös parantaa sopivilla lisäaineilla. Tämä koskee lähinnä ruiskupuristusta, jonka granulaatin joukkoon voidaan lisätä laserlaitteen kehittämään infrapunasäteeseen reagoivia lisäaineita. PA ja PE-muovien merkkaus onnistuu parhaiten pienellä lisäaineen käytöllä.

Polystyreeni

Lyhenteet: PS, ABS

Merkkaus yleensä onnistuu, mutta se tulee selvittää etukäteen kokeellisesti. Varsinkin ABS-muovien joukossa on hyvin merkattavia laatuja. Muovin värjäys vaikuttaa voimakkaasti lopputulokseen, lähinnä kontrastiin.

Polykarbonaatin lasermerkkaus

Lyhenne: PC

Polykarbonaatti muuttaa väriään voimakkaasti sopien hyvin lasermerkkaukseen. Merkkausjälki on lähes musta mikä antaa hyvän kontrastin etenkin vaaleilla muoveilla. Pinnasta tulee mattamainen, jopa karheanoloinen.

Akryyli

Lyhenne: PMMA

Usein lasinkirkas. Voidaan merkata. Läpinäkyvään akryyliin merkkaus voidaan toteuttaa myös tuotteen alapinnalle.

MUIDEN MATERIAALIEN LASERMERKKAUS

Lähestulkoon kaikkiin materiaaleihin voidaan tehdä lasermerkintä, mutta sopiva merkintätapa riippuu materiaalista. Testaamme jatkuvasti asiakkaittemme tuotteita.

Puun lasermerkkaus

Puuta lasermerkataan CO2-laserilla noin 0,3 mm kokoisella polttopisteellä.

Merkkaus voi olla:

  • Vaalea ”upotus” puun pinnalla jolloin laser poistaa puuta pinnasta kaasuna.
  • Tumma pintamerkintä jolloin laserilla hitaasti pienellä teholla hiillytetään puun pintaa.
  • Myös näiden menetelmien yhdistelmiä voidaan käyttää.

Polttomerkkiin verrattuna lasermerkkaus on hyvin tarkkaa ja selkeää sekä hyvin toistettavaa laadultaan.

Pehmeät materiaalit

Nahka ja kumi sinällään sopivat lasermerkkaukseen. Materiaalin joustavuuden vuoksi merkkausjälki ei kuitenkaan ole aina yhtä siisti, kuin kovilla materiaaleilla. Kiiltävän, kovaksi käsitellyn pinnan rikkominen lasersäteellä onnistuu yleensä helposti.Pehmeiden materiaalien yhteydessä saattaa muodostua voimakasta hajua, jonka vuoksi koemerkkaukset ovat paikallaan ainakin kumituotteissa.

Kivipohjaiset materiaalit

Kiillotetusta kivestä poistetaan pintaa ja merkkaus näkyy mattapintaisena.

Lasi

Lasia voidaan merkata normaalisti pintamerkkauksena kuten mitä tahansa materiaalia.

On materiaaleja joiden merkattavuudesta ei voi antaa tarkkaa kuvaa. Niinpä teemme päivittäin myös testausta asiakkaillemme.

Ota yhteyttä