Metallien lasermerkkaus Metallit sopivat hyvin lasermerkkaukseen, etenkin pinnoitettuina. Kaivertamalla tehty merkkaus tuo laserin edut selvästi esiin kovaan kulutukseen joutuvissa työkaluissa.

Teräs (ns musta teräs)

Teräs – etenkin pinnoitettu teräs – sopii hyvin lasermerkkaukseen. Varsinkin kromattu tai sinkitty teräs mahdollistavat erittäin selvien merkintöjen tekemisen. Kromipinnan alla on yleensä jotain muuta materiaalia, esimerkiksi kuparia tai nikkeliä, joiden väri tulee selvästi esiin. Rajoittavan tekijänä on tällöin mahdollinen korroosio. Myös pinnoittamattomiin teräksiin saadaan merkintä vaivatta, mutta sen kontrasti ja siten luettavuus saattaa jäädä huonoksi. Laserkaiverrus tuottaa kuitenkin erittäin kestäviä merkintöjä ja niitä tehdään usein työkaluihin.

Ruostumaton ja haponkestävä teräs

Ruostumattomien ja haponkestävien terästen lasermerkkaus onnistuu vaivatta. Ainetta poistettaessa merkkauksen jälki on yleensä tumma ja hyvin luettavissa. Terästä voidaan myös kiillottaa, tai tehdä siihen oksidien avulla ruskehtavia merkintöjä (hyvä kontrasti).

Hieman erikoisempi merkkausjälki saadaan, kun merkattavien kirjainten keskiosasta tehdään hiekkapuhallusta muistuttava ja reunoista mustia.

Alumiini

Paras jälki saadaan värikkääksi anodisoituun alumiiniin, jolloin kontrasti pinnan ja kiiltävän perusaineen välillä muodostuu suureksi. Musta eloksointi mahdollistaa erityisen selkeät merkinnät ja sitä käytetäänkin mm sotilastekniikassa.

Koneiden tekniset tiedot (konekilvet) merkataan usein anodisoituun alumiiniin paitsi värien, myös hyvän kontrastin vuoksi. Jotkut värit (vihreä, sininen) eivät kuitenkaan kestä UV-säteilyä.

Käsittelemättömän alumiinin merkkausjälki on yleensä hieman huonommin erottuva.

Värimetallit kupari, messinki ja hopea

Kuparin ja hopean merkintä laserilla on mahdollista, mutta muuta työtä vaativampaa ja edellyttä sopivien laitteiden käyttöä. Ongelmana on, että kirkkaasta pinnasta säde heijastuu takaisinpäin, joka on kompensoitava käyttämällä tehokkaita laitteita.Metalli höyrystyy ja saattaa tehdä merkkauksen ympärille huntumaisen jäljen, joka voidaan poistaa pyyhkimällä. Värimetalleilla pinnoitettujen tuotteiden merkkaus on vaativaa, koska pintametalli ja pohjametalli käyttäytyvät eri tavoin.

Titaani

Titaania voidaan merkata joko poistamalla materiaalia tai muuttamalla titaanin väriä. Titaaniin saadaan aikaan useita eri värejä, mutta merkkausjälki ei kuitenkaan ole aivan yhtä kestävä, kuin ainetta poistamalla aikaansaatu merkintä.